Yüksekokulumuz Öğretim Elemanı Öğr.Gör.Dr. Kenan Akbaş’tan Yeni Bitki Türü Keşfi

Muğla'nın Ula ile Marmaris ilçeleri arasındaki Balan dağ serisinde yeni bir endemik bitki türü keşfedildi. 'Balan sümbülü' olarak bilim dünyasına tanıtılan bitki 70 santimetreye kadar uzayabilen, üzerinde uzun bir salkım şeklinde çiçeklere sahip.
Zeytinyağı üreticisi olup, bitkiler üzerine de amatör çalışmalar yapan Buse Topçuoğlu 2020 yılında Marmaris, Balan dağlarında karşılaştığı bir bitkinin fotoğraf ve örneklerini makale yazarlarına ulaştırdı.
Yapılan incelemeler neticesinde türün literatürde bulunmayan bir bitki olduğunu anlaşılınca, Ege Üniversitesinden Prof. Dr. Hasan YILDIRIM, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Köyceğiz Meslek Yüksekokulu'ndan Öğr. Gör. Dr. Kenan Akbaş ve doktora öğrencisi Tuğkan Özdöl ortak çalışma başlattı. 3 yıl süren çalışmaların ardından yeni bitkinin “taksonomik botanik” türü olduğu belirlendi.
Bilimsel ismi adı “Leopoldia buseana” olan bitki, uluslararası bilimsel dergi olan Phytotaxa'da yer alarak dünyaya tanıtıldı. Bitkinin Türkçe ismi ise yayılış gösterdiği dağ silsilesinden yola çıkarak 'Balan sümbülü' olarak adlandırıldı.
70 santimetreye kadar uzayabilen, üzerinde uzun bir salkım şeklinde çiçeklere sahip, mavimsi renkten, kahverengiye kadar değişen çiçeklere sahip olan türün popülasyonu yol çalışmaları ve son yıllarda bölgede görülen orman yangınları nedeniyle risk altında bulunmakta. Yerel yönetimler ve bilim insanları olarak bu bitkinin acil bir şekilde koruma stratejilerini ortaya koyarak bir an önce çalışmalarına başlanılmasında fayda görülmektedir.



 

Son Güncelleme Tarihi : 27.03.2024 11:55 Okunma Sayısı : 88

Son Haberler